Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Környezetvédelem

Környezetvédelmi szempontból a projekt meghatározó eleme, hogy az elérhető legjobb technológia (BAT – Best Available Technology) alkalmazásával fokozza az import földgáz-megtakarítás mértékét így jelentősen hozzájárul Magyarország energiafüggőségének csökkentéséhez. Mivel az erőmű nem fosszilis tüzelőanyagot használ fel, működése CO2-semleges lesz: a kazánban eltüzelt mezőgazdasági melléktermékek ugyanis nem növelik a légkör CO2-tartalmát; azok mindössze annyi üvegház-hatású gázt bocsátanak ki, amennyit a fejlődésük során korábban megkötöttek.

A tüzelőanyag-váltás így összességében mintegy 150 000 tonna szén-dioxid kibocsátás-megtakarítást eredményezett. (Ez egyfelől a pécsi erőműben megtakarított csaknem 85 ezer tonna CO2, másfelől az országos villamosenergia-ipar szintjén kiváltott földgázmennyiségből adódó, további 65 ezer tonna CO2 mennyiségéből tevődik össze.) 

A megvalósított technológia berendezéseinek üzemeltetése során – folyamatos ellenőrzés mellett – kiemelt fontosságú, hogy blokk minden tekintetben megfeleljen az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. A pécsi erőmű olyan füstgáz-tisztító berendezéseket állított üzembe, amelyek révén a szalmatüzelésű blokk károsanyag-kibocsátása messze a meghatározott határértékek alatt marad. Az új blokk így mindenben kielégíti a hatályos környezetvédelmi előírásokat és az egységes környezethasználati engedélyben foglalt követelményeket.

A projekt maradéktalanul illeszkedik az Európai Unió 20/20/20-as célkitűzéséhez, elősegíti Magyarország 14,65%-os vállalását a megújuló energiák alkalmazásának arányát illetően, és nem utolsó sorban szervesen illeszkedik Pécs Zöld programjába, melynek célja, hogy élhetőbbé tegye Pécs városát. .

A szalmatüzelésű blokk megvalósításával létrejövő folyamatok biztosítják a fenntartható fejlődést, a jövő nemzedékek szükségletei kielégíthetőségének veszélyeztetése nélkül. A beruházással harmónia teremthető a természeti és az épített környezet között. A projekt fenntartható fejlődési, környezet- és természetvédelmi, valamint gazdasági céljai egymással összhangban állnak, az ügy társadalmi támogatottsága egyértelműen pozitív.