Magyarország energiaigényének kétharmadát jelenleg importból elégíti ki, viszont a biomasszát mind helyben állítják elő.

Akár az útszélen lekaszált gazt is megvenné a pécsi erőmű biomasszának a környék gazdáitól

Pécsi Újság

2012-06-04

Ősszel fellobban a láng a pécsi PANNONPOWER biomassza tüzelésű kazánjában. Az új blokkal a környék gazdái is jól járhatnak, a cég ugyanis évente mintegy 3,5 milliárd forintot költ majd a tüzelőanyag beszerzésére. Az energianövények mellett vásárolnak többek közt bálázott búza- és kukoricaszárat, de az árokparton lekaszált növények is a kazánban végezhetik.

Egy 2011-ben készült felmérés szerint Pécs száz kilométeres körzetében összesen mintegy hétmillió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik évente - ekkora mennyiségből harminc évig tudnák üzemeltetni a pécsi erőmű új biomassza blokkját. Alapanyagból tehát elvileg nincs hiány, így az új kazán tüzelőanyagát kizárólag a környékről szerzi be a cég.

- Az erőmű éves szinten mintegy 3,5 milliárd forintot fog költeni a blokk tüzelőanyagára - tudtuk meg Marton Ferenctől, a PANNONPOWER HOLDING Zrt. kommunikációs vezetőjétől. - Az új kazán működése a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére optimalizált. Ez azt jelenti, hogy tüzelőanyaga lehet az energianád mellett többek között a búza, árpa, kukorica vagy éppen a napraforgó szára, de az árkok, útszélek gondozásából származó bálázott fűféléket is fogadni tudjuk majd - tette hozzá.
Arról, hogy a cég pontosan mekkora összeget fizet a gazdáknak, nem kaptunk tájékoztatást, ám annyit elárultak: szerintük jó üzletet kínálnak.

- A bálákért fizetett összeg nemcsak a bálázás, a kazal-kialakítás és a raktározás költségét fedezi, hanem az erőműbe szállításét is. Úgy ítéljük meg, hogy a felkínált felvásárlási ár versenyképes, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre többen szeretnének a beszállítóink közé tartozni - fogalmazott Marton.
Mint elmondta, az új blokk üzemeltetéséhez szükséges évi mintegy 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék szállítására vonatkozó beszállítói szerződések túlnyomó részére már rákerült az aláírás. Néhány ezer tonna szállítására azonban van még lehetőség, erre olyan gazdálkodók jelentkezését várják, akik évente legkevesebb kétezer tonna tüzelőanyag beszállítását vállalják.

Az új blokk (amely a pécsi távfűtési rendszer mintegy kétharmadát látja majd el) széndioxid-semleges technológiát képvisel, hiszen a felhasznált mezőgazdasági melléktermékekből az égetés során csupán annyi széndioxid szabadul fel, amennyit a növény a növekedése során előzőleg megkötött.
- Az így levegőbe kerülő gázt pedig a következő évi termés újra megköti, ami azt jelenti, hogy a biomassza-tüzelés révén úgy tudunk energiát előállítani, hogy azzal nem juttatunk többlet széndioxidot a légkörbe - magyarázta a kommunikációs vezető.