Jelenleg mintegy 2000 biomassza-erőmű működik világszerte, ennek fele Európában.

Energiát és megélhetést nyújt az erőmű

PécsiNapilap.hu

2012-04-26

Interjú Péterffy Attilával, a PANNONPOWER HOLDING Zrt. energetikai igazgatójával

A tervek szerint az első hidegebb őszi napokon már az új biomassza tüzelésű kazán is termel energiát a Pécsi Erőműben. A lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával nem csak a földgázfüggőség szüntethető meg az erőműben, hanem a régióban sokaknak munkát is biztosít általa a cég.

- Milyen készültségi szinten van jelenleg az új biomassza-tüzelésű blokk és a hozzá kapcsolódó beruházás? A terveknek megfelelően halad az építkezés?

- A bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére alkalmas erőművi blokk építése a terveknek megfelelően halad, a beruházás készültségi foka jelenleg 80%-os. Az építkezés során az év elején tapasztalt rendkívüli hideg okozott nehézségeket azzal, hogy az extrém időjárási körülmények között bizonyos munkafázisokat nem lehetett vagy nem volt célszerű akkor kivitelezni, ezért későbbre tolódtak. A kivitelezők az utolsó simításokat végzik a csaknem 6 ezer négyzetméteres tüzelőanyag-tároló épületen és annak intelligens logisztikai rendszerén, valamint a 35 MW beépített villamos teljesítményű rezgő rostélyos kazánon is. Ezzel párhuzamosan zajlik a meglévő eszközpark felújításának befejezése: egy turbina, két generátor, és a hozzájuk kapcsolódó központi irányítástechnikai rendszer elemek, valamint több transzformátor és az egyik hűtőtorony rekonstrukciója is a végéhez közelít. Terveink szerint heteken belül megkezdődhetnek a rendszer ún. hidegpróbái, amelynek során az egyes alrendszerek szerelését ellenőrzik majd. Megkezdődött a beüzemelés előkészítése is, a kivitelező és az erőmű szakemberei együtt dolgoznak azon, hogy az erőmű működtetése az első pillanattól kezdve zavartalan legyen.

- Az új blokk próbaüzeme indul-e az idei nyáron? Mit jelent tulajdonképp a próbaüzem, mire figyelnek ilyenkor? Meddig tart a próbaüzem és milyen eredménnyel lennének elégedettek?

- A világszínvonalú technológiát jelentő új kazánt várhatóan július hónapban gyújtjuk be először. A próbaüzem több hónapig tart majd, hiszen az új erőmű minden egyes berendezését üzemszerű körülmények között vesszük górcső alá. A próbaüzem során így nemcsak a magasnyomású részek, hanem a segédberendezések, a villamos rendszer és az irányítástechnika próbáját is elvégezzük. Ellenőrizzük a tüzelőanyag-beszállító rendszer teljes egészét és azt is, hogy a kazán és a hozzá kapcsolódó berendezések (turbina, generátor) hogyan tudnak együtt dolgozni. A próbaüzemmel akkor leszünk elégedettek, ha bebizonyosodik, hogy az új kazán az előírásoknak megfelelően, az elvárt megbízhatóság mellett, hatékonyan tud működni.  A próbaüzem végén ezen túlmenően garanciális és környezetvédelmi méréseket is végzünk, hogy ellenőrizzük az erőművi blokk szerződött teljesítmény és kibocsátási paramétereit. Csak ezek megfelelő teljesítése esetén történhet meg a próbaüzem sikeres lezárása.

- Mikortól lesz éles az üzem? Felkészültek az esetleges extrém hidegekre?

- A kereskedelmi üzem kezdetét október végére-november elejére tervezzük, de sok függ attól, hogy a próbaüzem során milyen tapasztalatokat szerzünk. Szándékaink szerint az első igazán hideg őszi napokra már működésbe áll az új kazán, amely a meglévő faapríték-tüzelésű kazánunkkal kiegészülve a következő fűtési idénytől kezdődően gyakorlatilag teljes egészében megújuló tüzelőanyagból biztosítja a város távfűtéséhez szükséges hőenergia előállítását. Rendkívüli hidegben a megmaradó két földgáztüzelésű kazánunk is beüzemelhető, így extrém időjárási körülmények vagy üzemzavar esetén is biztosítani tudjuk az energiatermelést.

- A fűtőanyagok termelői készen állnak-e a kezdésre? A beszállítók honnan és mit hoznak az erőműbe?

- Az új biomassza tüzelésű erőmű éves tüzelőanyag mennyisége 240 ezer tonna bálázott mezőgazdasági melléktermék. Az éves mennyiségnek mintegy 75%-ára rendelkezünk megkötött, a fennmaradó rész tekintetében pedig aláírásra előkészített szerződésekkel. A tüzelőanyagot az erőmű nagyjából 100 kilométeres körzetén belülről szállítják majd be. A tüzelőanyag összegyűjtése, raktározása és szállítása, valamint az új erőmű működtetése legkevesebb 150 embernek ad majd munkát a régióban. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az erőmű beszerzési területe a régióra korlátozódik, ami azt jelenti, hogy az éves szinten tüzelőanyagra elköltött mintegy 3,5 milliárd forint helyben, a régióban kerül a gazdákhoz, akiknek így jelentősen növeli a jövedelmét.

- A Mecsek fáit féltik sokat, illetve a földek tápanyaghiányára hívják fel a figyelmet. Mit tehet az erőmű azért, hogy megnyugtassa a természetvédőket, védje az erdőséget és a termőföldet?

- Az energetika hosszú távú műfaj, egy-egy erőmű legkevesebb 20-30 évig működik. Ilyen időtávra tervezzük mi is az új kazánunk működését, így nekünk is érdekünk a fenntarthatóság. Éppen ezért törekszünk arra, hogy mindkét biomassza-tüzelésű kazánunk fenntartható módon üzemeljen. Sokszor elmondtuk már, hogy a faapríték-tüzelésű erőmű csak olyan, fenntartható erdőgazdákodásból származó fát fogad be, amely hibái és rendellenességei miatt kizárólag tűzifaként hasznosítható. A most épülő lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket hasznosító kazánunk esetében szintén törekszünk a talaj tápanyag-egyensúlyát biztosító tüzelőanyag-beszerzési rendszer kialakítására. Ennek több eleme közül két lényegeset emelnék ki: egyrészt azt, hogy minden gazdának azt javasoljuk, hogy feleslegként jelentkező melléktermékeinek ne az egészét, legfeljebb csak felét bálázza be a számunkra, és szigorúan tartsa be a vetésforgó alapelvét, így egy adott termőterületet csak 3-4 évente érint a melléktermék egy részének elhozatala. Másrészt olyan zöldtrágyázási módszerek terjesztését javasoljuk, amelyekkel maradéktalanul pótolható a tápanyag-tartalom, hiszen nekünk is érdekünk, hogy 10, vagy akár 20 év múlva is legyen tüzelőanyagunk.