SO2 koncentráció

A biomassza jelenleg a negyedik legfontosabb energiaforrás a világon a szénhidrogének, a víz és a nukleáris anyagok mögött.

Sikerrel zárta a szalmaévet a Pannonpower

2015-07-27

A folyamatos energiatermeléshez megfelelő mennyiségű lágyszárú biomasszát szerzett be a pécsi erőmű a 2014-15-ös szalmaévben, holott az időjárás nem kedvezett a lágyszárú biomasszának. A tüzelőanyagért kifizetett összesen mintegy 3,3 milliárd forint a régió gazdálkodóinak bevételét növelte.

Csaknem 180 ezer tonna bálázott lágyszárú biomasszát szerzett be a pécsi erőmű a június végén zárult 2014/2015-ös szalmaévben. A betakarítástól betakarításig tartó időszak során egyszer sem volt fennakadás a tüzelőanyag-ellátásban, ami azt jelenti, hogy mindvégig megfelelő mennyiségű és minőségű bálázott tüzelőanyag állt rendelkezésre a 2013-ban átadott lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán üzemeltetéséhez.

Az időjárási körülmények korántsem voltak ideálisak, hiszen mind a betakarítási időszakban, mind az őszi-téli időszakban átlagon felüli volt a csapadék mennyisége, ami a tüzelőanyagunk minőségét kedvezőtlenül befolyásolta” – foglalta össze Skutnik Tibor, a pécsi erőmű tüzelőanyag-beszerzését végző Pannon-Biomassza Kft. műszaki vezetője. „A magas nedvességtartalom miatt alacsonyabb volt a tüzelőanyag fűtőértéke, ráadásul a nedves környezetben gyorsabban beinduló biológiai folyamatok miatt maguk a bálák is hamarabb tönkrementek.

A beszállítók szerződéses kötelezettségeinek teljesítését és ez által nyereségük megőrzését a pécsi erőmű is segítette: a tüzelőanyag átvétele során ideiglenesen megemelte a bálák nedvességtartalmának korlátját, így – átmenetileg – a megszokottnál magasabb nedvességtartalmú bálákat is átvett az erőmű.

A tüzelőanyagot mintegy három tucat beszállítótól vásároltuk fel, ezzel egy év alatt összesen mintegy 3,3 milliárd forinttal járultunk hozzá partnereink bevételeinek növekedéséhez” – mondta el Skutnik Tibor. „A szalmaév során mind az erőmű, mind a beszállító partnerek a közöttük létrejött beszállítói szerződés alapján működtek együtt: partnereink az általuk vállalt mennyiségben és időzítés szerint szállították be az erőműbe a tüzelőanyagot, az erőmű pedig a partnerekkel egyeztetett mennyiség alapján számolt el, és a bálákért minden esetben időben és pontosan fizetett. Ez kiszámíthatóságot és stabilitást adott az agrárium más területein nem mindenhol ehhez szokott partnereinknek, akik így kedvezően ítélik meg az erőművel folytatott együttműködést.

A teljes egészében helyi forrásból származó, megújuló tüzelőanyagon alapuló villamos- és hőenergiát termelő Pannonpowernél már javában zajlik a 2015/2016-os szalmaév, amelynek keretében mintegy 200 ezer tonna bálázott lágyszárú mezőgazdasági mellékterméket vásárol fel az erőmű a régióból.