A biomassza jelenleg a negyedik legfontosabb energiaforrás a világon a szénhidrogének, a víz és a nukleáris anyagok mögött.

Összefogás a katasztrófavédelem és a Pannonpower között

2015-02-09

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Hőerőmű Zrt. és a Baranyai Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A két szervezet a jövőben közös gyakorlatokat és továbbképzéseket szervez, valamint összehangoltan dolgozik a pécsi erőmű még biztonságosabb üzemeltetése érdekében.

A katasztrófavédelmi szakembereknek kiváló gyakorlópálya, az erőmű szakembereinek pedig hasznosítható tapasztalatok és technikai eszközök egész sora – röviden így összegezhető a katasztrófavédelem megyei igazgatósága és a Pannon Hőerőmű által hétfőn aláírt együttműködési megállapodás. A pécsi hőerőmű a megye egyik legnagyobb és legfontosabb ipari üzeme, ami biztonsági és katasztrófa-elhárítási szempontból is fokozott figyelmet igényel. Ezért mindkét fél számára elsőrangú szempont, hogy mindent megtegyenek a balesetek elkerülésére, de emellett a lehető legjobban felkészüljenek az esetleges haváriák gyors és hatékony elhárítására.

A probléma esetén az elsőként beavatkozó katasztrófavédők ezért a jövőben rendszeres lehetőséget kapnak arra, hogy a Pannonpower pécsi erőművének területén gyakorlatozzanak, használva ehhez az erőmű épületeit, tűzvédelmi rendszerét, vagyis mindent, amire egy éles helyzetben szükség lehet. A katasztrófavédelmi szakemberek emellett gyakorlataik során azokat az erőmű által felajánlott eszközöket (tűzoltó-készülékeket, légzőkészülékeket) is használhatják, amelyeket a szavatossági idejük lejárta miatt éles helyzetben már nem szabad alkalmazni.

A katasztrófavédők közös szimulációs feladatokat is végrehajtanak a vállalat saját embereivel, hiszen az erőmű üzemi tűzoltóival való hatékony együttműködés mindkét fél számára kulcsfontosságú. Ezeken a gyakorlatokon a katasztrófavédelmi szakemberek olyan, máshogyan meg nem szerezhető helyismeretre és rutinra tehetnek szert, ami nagyban megkönnyíti valós vészhelyzet esetén a döntéshozatalt és a beavatkozást.

A gyakorlatozás mellett a felek rendszeresítik tapasztalatcseréiket: a katasztrófavédelem segítséget nyújt a Pannonpower üzemi tűzoltóinak továbbképzésében és a különféle váratlan helyzetekre való felkészítésében. Emellett felajánlják az erőmű részére azokat az eszközöket és védőfelszereléseket, amelyek teljes mértékben használhatóak ugyan, de a jogszabályi kötöttségek miatt mégsem tarthatják már őket állományban. Az üzemi tűzoltóság műszaki színvonalát és reagálóképességét is javító eszközök további garanciákat jelentenek arra, hogy az évtizedek óta jelentős üzemzavar nélkül működő erőmű a jövőben is képes lesz biztonságosan ellátni Pécs városát távhővel és villamos energiával.