A biomassza jelenleg a negyedik legfontosabb energiaforrás a világon a szénhidrogének, a víz és a nukleáris anyagok mögött.

Befejeződött a Tüskésrét tájrendezése

2014-10-16

Befejeződött a Tüskésrét utolsó zagykazettáinak tájrendezése, ezzel teljessé vált a pécsi erőmű egykori melléktermékeinek lerakására kijelölt, központi fekvésű terület rekultivációja. A tájrendezés során kialakított füves, ligetes 51 hektáros terület – a rekultiváció eredményeként és az erőmű közelsége miatt – kiválóan alkalmas lehet ipari célú hasznosításra.

A pécsi erőmű 2004-ben hagyott fel a széntüzeléssel, és ezzel együtt a széntüzelés melléktermékeinek (salakjának és pernyéjének) tárolására a Tüskésréten kialakított zagykazetták utolsó darabjainak töltésével. Az utolsó zagykazetták felületét 2005-2006-ban befedték termőfölddel, ám a környezetvédelmi hatóság a leterítettnél vastagabb földtakaró réteg 2014 december 31-ig történő kialakítását írta elő.

A tájrendezés így négy zagykazettán, összesen 51 hektáros területen kezdődött meg 2013. májusában. A rekultiváció során úgy alakították át a zagy felszínét, hogy természetes lejtésének köszönhetően a csapadék lefolyjon róla. Az így elegyengetett pernyefelszínre több rétegben mindenhol legkevesebb 1 méter vastag földtakarót terítettek, amit több részletben össze is tömörítettek. A földtakaróréteg kialakításával párhuzamosan szabadtéri árokrendszert, illetve – ahol ez szükséges volt – földbe épített csatornarendszert is kialakítottak. Ez biztosítja, hogy a kazettákban tárolt zagyból a csapadék hatására semmilyen károsanyag-kioldódás ne következzen be, és az ne kerüljön a talajvízbe. A munkálatok a terület füvesítésével, illetve mozaikos-ligetes fatelepítéssel fejeződtek be.

A Tüskésrét tájrendezésének utolsó, befejező üteme 15 hónapig tartott. Ez alatt több mint 550 ezer köbméter termőföldet hordtak fel az érintett 51 hektáros területre. A NEOLIT Kft. által végzett munkálatok átlagosan 35 főnek adtak munkát, a nyári csúcsidőszakban azonban több mint 50-en is dolgoztak egy időben a tájrendezésen.

A NEOLIT Kft. egyik meghatározó profilja a különféle tájrendezési-, rekultivációs- és környezetvédelmi beruházások kivitelezésének teljeskörű lebonyolítása. A közel másfél éven át tartó rekultivációs projekt fővállalkozójaként társaságunk ismét olyan volumenben végezhetett tájrendezési feladatokat, melyek nagyságrendjéhez csak a régió különféle bányászati tevékenységeinek felszámolása kapcsán korábban elvégzett rekultivációs feladatok mérhetőek” – mondta el dr. Czéh-Tóth Márk, a NEOLIT Kft. ügyvezetője.

A véglegesen tájrendezett, 51 hektáros sík terület a Tüskésrét keleti oldalán, az erőmű közvetlen szomszédságában található, így a terület ipari hasznosításra kiválóan alkalmas” – fogalmazta meg Péterffy Attila, a Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az erőmű közelsége révén az ingatlanhoz könnyen és olcsón csatlakoztatható villamos- és távhővezeték, de a terület ipari vízzel, gőzzel, vagy akár földgáz-csatlakozással is gond nélkül ellátható. „A terület optimális olyan befektetők számára, akik nagy, vagy közepes energia-igényű tevékenységet végeznek, és telephelyüknek ideális környezetet keresnek” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower működteti a pécsi erőművet. A társaság a Mecsek ásványvagyonára építve csaknem fél évszázadig széntüzeléssel állított elő villamos- és hőenergiát. A széntüzelés melléktermékeit az erőműtől nyugatra fekvő lápos területen kialakított zagykazettákban helyezték el. A salakot és pernyét tartalmazó kazettákat a termeléssel párhuzamosan tájrendezték. A széntüzelés 2004-ben fejeződött be, az akkor használt és utoljára töltött négy darab kazettát a kiporzás megakadályozása érdekében 2005-2006-ban fedték be egy kb. 10 centiméteres talajtakaróval. A környezetvédelmi hatóság ennek a takarórétegnek a megvastagítását írta elő, így az érintett 51 hektáros területen egy méter vastag talajtakaró réteget, valamint csapadékvíz-elvezető rendszert kell kialakítani. A munkálatokat 2014. december 31-ig kellett befejezni. A tüskésréti tájrendezés másfél éven belül a második rekultivációja a társaságnak: a budafai meddőhányó tájrendezését 2013-ban végezte el a Pannon Hőerőmű Zrt.