Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Emissziós értékek:
SO2 koncentráció

Határérték: 200 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

0.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

5.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

Egy tonna szalma elégetésével annyi energia termelhető, mint 400 liter fűtőolajjal.

Sajtóközlemények

Csökkenő zsúfoltság a pécsi erőmű környékén

2014-03-18

Jelentősen lecsökkent a kamionok várakozás ideje és torlódása a pécsi erőművet övező utcákban, miután felgyorsult a biomassza-beszállító kamionok fogadása a Pannonpowernél. A mintegy 90 millió forintos beruházás keretében az aprítéktér bővítése mellett egy rendszerirányítási és egy ezt megalapozó informatikai fejlesztés is megvalósult az elmúlt hónapokban.  Ennek eredményeként hatékonyabbá vált a tüzelőanyag fogadása.

A Pannonpower biomassza tüzelőanyagának összetétele meghatározó változáson ment keresztül az elmúlt években: a pécsi biomassza-tüzelés tíz évvel ezelőtti indulásakor leginkább vasúton érkezett a hengeres tüzelőanyag a pécsi erőműbe, az elmúlt években azonban a beszállítók már közúton hozzák a legnagyobb részben erdei aprítékból, faipari melléktermékből és ömlesztett mezőgazdasági melléktermékből álló biomasszát. Emiatt nagymértékben megnőtt az erőműbe érkező teherautók száma, ami változtatásokat tett szükségessé a tüzelőanyag telephelyi logisztikájában.

A legszembetűnőbb újítás az aprítéktér bővítése volt: az aprított biomassza tárolására szolgáló betonteret – a korábban a területen átfutó szalaghíd elbontása után – összesen több mint 2700 négyzetméterrel növelték meg. Az így kialakult tágas tárolótér mellett egy új rámpás hídmérleget és egy kamionforgalomra alkalmas, mintegy 200 méter hosszúságú belső utat, valamint csapadékvíz-elvezető rendszert alakítottak ki, és egy új kaput is nyitottak az erőmű északi kerítésén.

Míg korábban egy kamionnak két kört kellett megtennie az udvaron, mire a szállítmányát leürítette, és a mérések sora megtörtént, addig az új rendszerben már csak egy kört tesz meg, jelentősen lerövidítve ezzel mind a telephelyen kívüli várakozási, mind a telephelyen belül töltött időt. Informatikai fejlesztésünknek köszönhetően a rakomány leürítését követő, második mérés után a vezető már kézhez is kapja a mérlegelés dokumentumait, és azonnal kihajthat a telephelyről.” – mondta el Skutnik Tibor, a pécsi erőmű tüzelőanyag-beszerzésével foglalkozó Pannon-Biomassza Kft. ügyvezetője.

Az összesen mintegy 90 millió forintba kerülő átalakítás célja a biomassza-fogadás felgyorsítása volt. A sikeres beruházás eredményét az erőmű környékén közlekedők is tapasztalhatják: a fejlesztésnek köszönhetően egyre kevesebb teherautó egyre rövidebb ideig várakozik az erőmű körüli utcákban, amelyeknek a zsúfoltsága ezáltal a minimálisra csökkent.