NOx koncentráció

Magyarország energiaigényének kétharmadát jelenleg importból elégíti ki, viszont a biomasszát mind helyben állítják elő.

Karácsonyfákból az otthon melege

2014-01-27

A Pannonpower a korábbi évek gyakorlatát követve idén is felhasználja energetikai célra a városszerte kidobott karácsonyfákat. Az ünnep díszei így több mint harmincezer otthon melegéhez járulnak hozzá, ráadásul energetikai felhasználásuk a városnak is jelentős könnyebbséget jelent.

Eddig már harminc tonnánál is több kiszolgált karácsonyfát szállítottak be a Biokom Kft. munkatársai a Pannonpower pécsi erőművébe. A hulladékszolgáltató jelenleg is gyűjti a kidobott fákat a városban, így a teljes mennyiség várhatóan 35 tonna körül alakul majd. A fenyőket az erőmű szakemberei egy mobil aprítógép segítségével dolgozzák fel, majd vegyítik az egyéb tüzelőanyagokkal. A túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén ugyanis üzemeltetési nehézséget okozna a kazánnál.

A karácsonyfák eltüzelése már a korábbi években is gyakorlat volt. A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék ugyanis nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon nagy helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a hulladékszolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás.

A Pannonpower felelős nagyvállalatként, a lakosság érdekeit előtérbe helyezve vállalja évről-évre a karácsonyfa-feldolgozást, aminek köszönhetően kevesebb lesz a lerakókba kerülő, máshogy nem hasznosítható hulladék.