Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Emissziós értékek:
NOx koncentráció

Határérték: 250 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

86.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

26.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

A világon felhasznált energia 14%-át, a fejlődő országokban 35%-át biomasszából nyerik.

Sajtóközlemények

Karácsonyfákból az otthon melege

2014-01-27

A Pannonpower a korábbi évek gyakorlatát követve idén is felhasználja energetikai célra a városszerte kidobott karácsonyfákat. Az ünnep díszei így több mint harmincezer otthon melegéhez járulnak hozzá, ráadásul energetikai felhasználásuk a városnak is jelentős könnyebbséget jelent.

Eddig már harminc tonnánál is több kiszolgált karácsonyfát szállítottak be a Biokom Kft. munkatársai a Pannonpower pécsi erőművébe. A hulladékszolgáltató jelenleg is gyűjti a kidobott fákat a városban, így a teljes mennyiség várhatóan 35 tonna körül alakul majd. A fenyőket az erőmű szakemberei egy mobil aprítógép segítségével dolgozzák fel, majd vegyítik az egyéb tüzelőanyagokkal. A túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén ugyanis üzemeltetési nehézséget okozna a kazánnál.
 
A karácsonyfák eltüzelése már a korábbi években is gyakorlat volt. A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék ugyanis nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon nagy helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a hulladékszolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás. 
 
A Pannonpower felelős nagyvállalatként, a lakosság érdekeit előtérbe helyezve vállalja évről-évre a karácsonyfa-feldolgozást, aminek köszönhetően kevesebb lesz a lerakókba kerülő, máshogy nem hasznosítható hulladék.