Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Energetikai konferencia Pécsett

2015.06.01

A fenntartható energiatermelést állította a középpontba az a háromnapos szakmai konferencia, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem idén 12. alkalommal szervezett meg – első alkalommal Pécsett. 

A Veolia cégcsoport által támogatott nemzetközi konferencián olyan energetikai szakemberek vettek részt, akik az erőművi energiatermelés környezeti hatásainak minimalizálásán munkálkodnak. A szomszédos országok kutatói mellett svéd, kanadai, svájci, orosz és francia szakemberek is megosztották egymással a fenntartható és környezetbarát energiatermelésben szerzett tapasztalataikat.

A konferencia első napján elhangzott: a hagyományos tanácskozásnak azért választották idén először az eddigiektől eltérő helyszínként Pécs városát, mert a Pannonpower biomassza-alapú energiatermelési modellje olyan minta, amely nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen példát mutat a hasonló méretű városok energiaellátására. A pécsi erőművet Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be a szakmai közönségnek. A szakember kitért a faapírték-, illetve a szalmatüzelésű erőművi blokk technológiájára, az elmúlt évtizedben végrehajtott erőműfejlesztés indokaira és eredményeire, kiemelve a teljes egészében megújuló energiaforrásokra alapozott pécsi távfűtési rendszert.

A szakmai közönség az elméleti előadást követően a konferencia utolsó napján látogatást is tett a Pannonpower pécsi erőművében, ahol megtekintették a Zöld Zóna Látogatóközpontot is.