Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Túl a kétharmadán a Tüskésrét rekultivációjának utolsó üteme

2014.07.03

Meghaladta az 70%-os készültségi fokot a Tüskésrét utolsó 51 hektáros területének rekultivációja. A tájrendezés megkezdése óta eltelt mintegy egy évben több mint 65 ezer órányi munkával megközelítőleg 370 ezer köbméter földet szállítottak az erőmű egykori melléktermékét tartalmazó kazetták lefedésére. A munkálatok a tervezettnek megfelelő ütemben zajlanak, és – bár a befejezés határideje ez év vége – akár már nyár végére befejeződhetnek.

A rekultivációval érintett terület legalacsonyabban fekvő részén, a vízforgalminak nevezett zagykazettán, illetve a XII/C jelű zagykazettán már lényegében befejeződött a tájrendezés: az összesen mintegy 10 hektáros részen már kialakították a pernyefelszínt, árkokkal és műtárgyakkal biztosították a csapadékvíz akadálytalan lefolyását, és a zagyot fedő talajtakarót – a hatósági előírásoknak megfelelően – 1 méter vastagon elterítették a szakemberek. A Tüskésrét északkeleti és délkeleti részén lévő zagykazettákon már a füvesítés is befejeződött.

A két legnagyobb területű zagykazettán is elkészült a pernyefelszín kialakítása, jelenleg a talajtakaró réteg elterítése zajlik. Ezen túlmenően egy csapadékvíz-elvezető rendszert is építenek, amely biztosítja, hogy a kazettákban tárolt zagyból a csapadék hatására semmilyen károsanyag-kioldódás ne következzen be, és az ne kerüljön a talajvízbe. Az erre a célra szolgáló csővezetékek egy részét már lefektették, és a szükséges műtárgyak építése, illetve a csővezeték-hálózat kiépítése is ütemezetten halad.

A mintegy 1,5 milliárd forint összköltségű tüskésréti tájrendezés jelentősége, hogy környezetvédelmi szempontból maradéktalanul felszámolja az egykori széntüzelésű erőmű zagyterének utolsó nyomait is. Így a korábban már tájrendezett zagykazettákhoz hasonlóan a még rekultiváció alatt álló területeken is színes élővilág alakulhat ki, illetve lehetőség nyílik a terület ipari, vagy egyéb célú hasznosítására. Tüskésrétnek a most tájrendezett része egyébként kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen nagy kiterjedésű, sík felületek alkotják, amelyek mind a városközponthoz, mind az ipari parkhoz közel fekszenek, így a terület nagyszerű fekvésének köszönhetően akár kereskedelmi, akár ipari jellegű hasznosítása is kézenfekvő lehet.

 

Számok az eddig elvégzett munkákról:

 

Tüskésrétre a rekultiváció egy évvel ezelőtt megkezdődött utolsó ütemében mindeddig 371 690 m3 földet szállítottak be, ekkora mennyiség 11-szer töltené meg színültig a pécsi bazilika négytornyú épületét.

Összesen 50 darab 35 tonnás tehergépkocsi vett részt a szállításban, amelyek összesen 25 792 fuvart bonyolítottak le. Ennyi fuvarral egy taxi vállalkozás több mint 100 000 embert tudott volna elszállítani. A teherautók mindeddig 206 336 liter üzemanyagot használtak fel. Ennyi benzinnel egy átlagos fogyasztású autó csaknem 3 millió kilométert tenne meg, ami a Föld-Hold távolság több mint hétszerese, így nem csoda, hogy ekkora út megtételéhez átlagos (évi 15 ezer kilométeres) futásteljesítmény mellett 200 évre lenne szüksége.

Naponta átlagosan 35 fő dolgozott a tájrendezésen. Volt olyan időszak is, amikor több mint félszázan dolgoztak a területen. A munkálatok 2013. május 21-én kezdődtek, azóta 65 520 munkaórát töltöttek a rekultiváció megvalósításán. Ha ezt a munkát egy embernek kellett volna elvégeznie, akkor – nyolc órás munkanapokkal számolva - 32 és fél évre, összesen 8190 napra lett volna szüksége hozzá.

Az 51 hektáros területen gyakorlatilag teljes egészében kialakították már a pernyefelszínt, és 35 hektárnyi területen már földtakaró is védi az egykori zagy kiporzását.