Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Átalakul az erőmű főbejárata

2012.05.29

Átépítik a PANNONPOWER Edison utcai főbejáratát a következő hetekben. A munkálatok miatt módosul az erőmű környéki parkolási rend és változik a buszközlekedés is. A munkálatok 2012. május 30-án kezdődnek és várhatóan július közepén fejeződnek be.

Az átépítés során a meglévő kétsávos utat további két sávval bővítik ki. Az átalakítás nemcsak a főbejáratot és az erőmű belső úthálózatának egy részét, hanem a főporta előtti közterületet is érinti. A jelenleg meglévő körforgalom déli részét ugyanis elbontják, ennek helyén építik meg az új forgalmi sávokat, és az azokat elválasztó járdaszigetet. 

Az építkezés idején a Tükebusz Kft. helyi járatai az Edison utca buszmegállóját nem tudják használni, ezért módosul a tömegközlekedés rendje. A 20-as, a 20/A-s és a 89-es járatok útjuk során kihagyják ezt a megállót, és kizárólag a Gomba utcában állnak majd meg, ahonnan néhány perces sétával közelíthető meg az erőmű főportája. A 89/A-s járat számára viszont egy ideiglenes buszmegállót alakítanak ki az Edison utca erőmű felé vezető bekötőútjának elején. Az új buszközlekedési rend 2012. május 30-án, szerdán lép életbe, és az építkezés befejezéséig, várhatóan július 10-éig tart majd.
Ugyanebben az időszakban módosul az erőmű főportája melletti parkoló közlekedési rendje is. A parkoló megközelítését eddig a körforgalomból nyíló bekötő utak tették lehetővé, amelyek bejáratát a kivitelező az építkezés idejére lezárja. A parkolóhelyeket így az építkezés ideje alatt átmenetileg a terület déli oldalán kijelölt ideiglenes útvonalon lehet majd megközelíteni. A gyalogos közlekedés rendje nem változik.
 
Az átalakítást a bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére alkalmas erőművi blokk megépítése teszi szükségessé. Az új biomassza-tüzelésű kazán tüzelőanyaggal történő ellátása ugyanis a pécsi erőmű Edison utcai főbejáratán keresztül történik majd. Évente mintegy 240 ezer tonna mezőgazdasági mellékterméket használ majd fel az erőmű, amely a régióból szerzi be tüzelőanyagát, ezzel összesen több mint 3,5 milliárd forintos többlet-jövedelemhez juttatva a környék gazdálkodóit.
A PANNONPOWER 2010 őszén kezdte meg az új biomassza-tüzelésű kazán megépítését. A 35 MW villamos teljesítményű erőmű 2012 végén indítja üzemét, amelynek révén a társaság a következő fűtési szezontól kezdve a Pécs város mintegy 31 ezer lakásának és 450 közintézményének fűtéséhez szükséges hőenergiát gyakorlatilag teljes egészében megújuló forrásból biztosítja majd. Ezzel Pécs lesz az első, zöld energiával fűtött hazai megyeszékhely.