Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Energiát nyerni a parlagról

2011.08.15

Komoly pénzt hozhat a gazdáknak az energianövény

A szélsőséges időjárást jól tűrik, igénytelenek és azokon a területeken is termeszthetők, ahol az élelmiszernövények nem – ez a közös jellemzőjük azoknak az energianövényeknek, amelyekről a PANNONPOWER Holding Zrt. tartott szakmai napot az érdeklődő gazdák számára a hétvégi Baranyai Gazdanapokon.
Az agrárágazat hagyományos szentlőrinci seregszemléjén az energetikai cégcsoport standján a pécsi biomassza-tüzelésű erőmű működését is bemutatta az érdeklődőknek. A PANNONPOWER a régióban évente több milliárd forintot költ biomassza tüzelőanyagra, amelynek nagy része azoknál a gazdáknál maradhat, akik energianövényeket termesztenek.
Szántóföldi ültetvényen termeszthető energianövényeket és mezőgazdasági melléktermékeket is fogad tüzelőanyagként a PANNONPOWER Holding Zrt. – hangzott el a Baranyai Gazdanapok szakmai napján, ahol a megújuló energiatermelés mellett elkötelezett energetikai cégcsoport az agrárenergetika iránt érdeklődő gazdák számára adott tájékoztatást. A tanácskozáson elhangzott: hoszszú távra kiszámítható, stabil jövedelmet remélhetnek azok a gazdák, akik területük egy részén energianövényt termesztenek.
Az energianyár- és az energianád-ültetvényekben közös, hogy mindkettőt olyan földeken érdemes létesíteni, amelyek akár gazdasági, akár más szempont miatt élelmiszernövények termesztésére alkalmatlan – hangsúlyozták a PANNONPOWER által szervezett szakmai nap előadói. Így a termelők eddig parlagon hagyott, hasznosítatlan földjeiket is művelésbe tudják vonni úgy, hogy ez nem jár az adott terület művelési ágának megváltoztatásával, vagyis az marad szántóföld, így a szántóföldi növényekre járó támogatást továbbra is igényelhetik a gazdák.
Az egyes fajok rendkívül igénytelenek: a telepítést követő első évben ugyan fokozott figyelmet és rendszeres kezelést követelnek meg, az ezt követő években viszont már nincs szükség komolyabb szántóföldi munkálatokra az energiaültetvényeken. Az erre a célra kifejlesztett fajok jól bírják a szárazságot és ellenállók a kórokozókkal szemben, így sem öntözésre, sem jelentős mennyiségű növényvédő szerre nincs szükségük.
A rövid vágásforgójú energianyár kettő- vagy ötévente betakarítható, így 10 éves életciklusa alatt többször juttatja jövedelemhez a gazdát. Betakarításához kukoricasilózó berendezés szükséges, tavasszal pedig tőről újra kihajt. Az energianád, vagy más néven miscanthus rizómáról szaporodik, és a második évtől évente betakarítható. Hasonlóan bő termést ad a szintén rizómáról szaporodó arundó, amely hatalmasra, akár 4-5 méter magasra is megnőhet, és amely szintén kiváló biomassza-alapanyag.
Mivel az energetikai célú növények termesztési ciklusa hosszabb, ezért eltér az egyéb szántóföldi kultúrák termesztési ciklusától, ami hozzásegíti a gazdálkodókat tevékenységük optimalizálásához: a betakarítás, vagy az ültetvényt övező kerítés karbantartása a téli időszakban akkor végezhető el, amikor más szántóföldi munka nincs, így az ültetvény az eddig holt idénynek számító hónapokban is munkalehetőséghez juttatja a gazdákat – hangzott el a PANNONPOWER szakmai napján.
A hosszú távú beszállítói szerződések révén kiszámítható és biztos pénzforrást jelent az energianövények termesztése, ami a folyamatosan változó piaci körülmények, a szélsőséges időjárás és az Európai Unió agrártámogatásainak várható csökkenése miatt egyre fontosabb szempont a gazdák számára. A PANNONPOWER Holding Zrt. évente több milliárd forintot költ el biomassza tüzelőanyagra, aminek jelentős része a térségben energianövényekkel gazdálkodó és a mezőgazdasági melléktermékeket hasznosító gazdálkodókhoz is kerülhet.