Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Finálé a Zöld Zónában

2015.12.11

A Hajnóczy kollégium diákjai nyerték a IV. Zöld Energia Vetélkedőt. A tanév eleje óta zajló, többfordulós vetélkedő döntőjében meggyőző fölénnyel végzett az élen a művészeti szakközépiskolában tanuló lánytrió, akik elmondhatják magukról: Baranya középiskolásai közül 2015-ben ők tudják a legtöbbet a zöld energiáról.

Megismertetni a fiatalokkal a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, ráirányítani a figyelmet a környezetbarát és fenntartható áram- és hőtermelési módok fontosságára és mindeközben egyedülálló élményeket is nyújtani a résztvevőknek. Ezeket a meglehetősen összetett célokat tűzte ki maga elé az idén ősszel is meghirdetett, már hagyományosnak nevezhető Zöld Energia Vetélkedő.
 
A rendhagyó tanulmányi verseny négy online fordulóval kezdődött, amelyben a 9-10-es diákokból álló csapatoknak a megújuló energiaforrások széles palettája mellett a pécsi erőműre és a távhőszolgáltatásra vonatkozó kérdéseket is meg kellett válaszolniuk. Mindehhez tankönyveik mellett elsősorban az interneten kutathattak információk után, de menet közben lehetőségük nyílt arra is, hogy gyakorlati ismereteket is szerezzenek. A harmadik fordulóba bejutó tíz legjobb csapat ugyanis bejutott a pécsi erőműbe, ahol közelről látták a két biomassza-kazán és kapcsolódó berendezéseinek működését. Később hasonló élményekben volt részük a városi hőszolgáltató PÉTÁV jóvoltából is: megismerték egy több épületet fűtővízzel ellátó tömbhőközpont működését és leszálltak a föld alá a nyilvánosság elől egyébként elzárt közműalagutak egyikébe.
 
Az üzembejárások és az online fordulók után a legjobb öt csapat került be a döntőbe. A verseny történetében először egy intézmény, a Hajnóczy József Kollégium diákjai alkották a teljes mezőnyt. Impozáns, legalább 91%-os teljesítmény kellett a fináléhoz, ami előrevetítette, hogy felkészült diákok szoros versenyére lehet számítani. Idén először a Zöld Zóna Látogatóközpont adott otthont a döntőnek: a különféle játékok és szemléltető eszközök pedig nem csak díszletek voltak, hanem feladatok is kapcsolódtak hozzájuk. 
 
A szervezők ugyanis kifejezetten változatos programot állítottak össze a versenyzőknek. A feladatok között helyet kapott a kreativitást és fantáziát igénylő activity, a lexikális tudásra koncentráló keresztrejtvény és térkép, tapintás alapján kellett azonosítani az erőmű tüzelőanyagait vagy éppen mintakorongokról felismerni a különféle fahibákat. Házi feladatként pedig az Energopoly nevű erőműmenedzser játékban kellett a lehető legjobban teljesíteniük.
 
Kétórányi versenyzést és tíz feladatot követően végül az online fordulók után is az első helyen álló és végig kiegyensúlyozottan teljesítő Kétségbeesett mókusok csapata ünnepelhette a győzelmet és vehette át az első helyezettnek járó táblagépeket. A jelentős, tíz pontos előnnyel nyerő csapat tagjai János Hajnalka Boglárka, Reining Vivien és Szekér Zoé Júlia, akik a pécsi Művészeti Szakközépiskola képzőművészet szakán tanulnak, felkészítő tanáruk Nagyné Horváth Orsolya. A második helyezett, Palcsi Kiara, Kuizs Gyöngyi, Farkas Borbála összetételű trió nyereménye egy akciókamera volt, őket Mogyorósi Tamás készítette fel. A harmadik helyen pedig Csordás Martin, Czimmermann Benjamin és Tóth Péter Gergő végeztek, nagyon szoros versenyben, mindössze két ponttal lemaradva. Az ő felkészítésük is Nagyné Horváth Orsolya érdeme.
 
Az idei hegemónia alapján nem volt kérdéses, hogy a Hajnóczy Kollégium vehette át a különdíjként felajánlott laptopot, amelyet az első két fordulóban legtöbb pontot gyűjtő intézmény érdemelhetett ki.
Minden döntősnek, különösképp a győzteseknek, ezúton is gratulálunk!