Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Középiskolások az erőműben

2015.11.10

A Zöld Energia Vetélkedő tíz legjobb csapatának tagjai, harminc pécsi diák ismerkedhetett meg a Zöld Zóna Látogatóközponttal és a pécsi erőmű működésével.

A Pannonpower Zöld Energia Vetélkedőjének hagyományosan része, hogy az első két fordulóból továbbjutó legjobb tíz csapat tagjai lehetőséget kapnak, hogy közelről is megismerkedjenek a pécsi hőerőművel. A program ezúttal a Zöld Energia Látogatóközpontban kezdődött, ahol az interaktív eszközök, játékok és rövidfilmek kiváló bevezetőül szolgáltak az erőmű tüzelőanyagainak és működésének felfedezéséhez.

A Látogatóközpont után a diákcsoport körbejárta az erőmű fontosabb részegységeit. A tüzelőanyagok útját követve először az aprítéktéren a fatüzelésű, a bálatárolóban pedig a lágyszárú biomassza-tüzelésű blokk fűtőanyagairól hallottak. Innen kazánokhoz vezetett tovább az út, majd a gépházban követték a zöld energia útját, ahol közelről is megnézhették a turbinákat és a hozzájuk kapcsolt generátorokat. A program az egész erőmű hőtermelését felügyelő kalorikus vezérlőben ért véget.

Az élmény természetesen nem volt öncélú. A bejárás másnapján a vetélkedő a harmadik fordulóval folytatódott, amelynek mi más lehetne a témája, mint a pécsi erőmű? A részben az üzemlátogatáson elhangzottakat firtató kérdésekre egy hetük lesz a versenyzőknek, hiszen a jövő héten már a 100%-ban zöld pécsi távhőrendszert fedezhetik fel a PÉTÁV Kft. jóvoltából.

A két hátralévő fordulót követően alakul majd ki a döntő mezőnye, ahol az öt legjobb csapat mérkőzhet meg értékes nyereményekért.