Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Energia szimpózium Pécsett

2014.04.08

Regionális konferenciát rendeztek a pécsi Corso Hotelben a helyi szintű megújulóenergia-felhasználás lehetőségeiről. Az egész napos szakmai programsorozat nyitóelőadásában a Pannonpower biomassza-tüzelésű erőművét ismerhette meg a közönség.

Az energia szimpóziumot szervező Vis Nova egyesület négy uniós tagállam öt régiójának szövetsége, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tagok hosszú távon energiaszükségletük minél nagyobb hányadát legyenek képesek helyi források kiaknázásával előállítani. Az osztrák, lengyel és német tartományok mellett a három megyét (Baranya, Somogy, Tolna) felölelő dél-dunántúli régiót is magába foglaló szövetség hazai eredményeit a megújulóenergia-hasznosítás élenjárói mutatták be az érdeklődő szakmai és laikus közönségnek.
A konferencia „Tökéletes biomassza modell Pécsen” címû nyitóelőadásában a Pannonpower részéről Marton Ferenc kommunikációs vezető mutatta be azokat a fejlesztéseket, amelyek eredményeképpen napjainkban a város több mint 31 ezer lakását és több száz intézményét és vállalatát egyaránt megújuló forrásból származó távhő melegíti, elsőként valósítva meg az ország nagyvárosai közül a 100%-ban zöld távhőellátást. Az előadásban kiemelt hangsúlyt kapott a tavaly átadott, bálázott lágyszárú tüzelőanyagokat hasznosító blokk. A 35 MW beépített villamos teljesítményű kazán mérete Magyarországon egyedülálló, felépítése és beüzemelése úttörő műszaki megoldások egész sorát igényelte. A technológiai innováció mellett a biomassza-alapú energiatermelés legfontosabb hozadéka, hogy kizárólag helyi tüzelőanyagot használ fel, helyben tartva az erre kifizetett milliárdokat és javítva a mezőgazdaság jövedelmezőségét.
Az energia szimpóziumon bemutatkoztak a térség más megújulóenergia-hasznosítói is. Így többek között a Sellyei Naperőmű és a Szentlőrincen működő geotermikus erőmű, valamint prezentálták eredményeiket a Pécsi Tudományegyetem energiahatékony építészettel foglalkozó kutatói is.