Fűtsünk gazdaságosan mecseki szénnel!

Okos tipp: mindenkinek jó alternatívát kínál az import tüzelő kiváltására a vasasi szén

Emissziós értékek:
por koncentráció

Határérték: 20 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

8.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

8.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

A szalmabálákat a tárolóból az erőműbe vezető szállítószalagra juttató darurendszer egyes elemei 21 méter fesztávolságúak, vagyis ha felállítanánk őket, akkor egy lakótelepi panelház hetedik emeletéig érnének fel.

/ Biomassza

Biomassza

A Pannonpower évtizedek óta termel energiát. Napjainkban már 100%-ban megújuló forrásból származó távhővel látja el Pécs város mintegy 31 ezer távfűtött lakását, félezer közintézményét és szép számú vállalkozását. Emellett - a kapcsolt energiatermelésnek köszönhetően - az erőmű villamosenergiát is előállít, amelyet betáplál az országos hálózatba.

Korszakváltó lépésként társaságunk 2004-ben elindította Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművi blokkját. A 49,9 MW-os teljesítményű blokk révén- a széntüzelésű kazánokat teljesen kiváltva -, az erőmű stratégiai lépést tett az emissziós értékek drasztikus csökkentése felé - az azóta eltelt évek során jelentős tapasztalati tőkét halmoztunk fel a "zöld energia" termelésében.

Ezek a tapasztalatok is hasznunkra voltak, amikor 2013-ban üzembe helyeztük a második, bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött biomassza blokkot. A két biomassza-kazán különböző tüzelőanyagokat használ fel, és eltérő üzemeltetési kihívásokkal állítja szembe munkatársainkat. Együttes működésüknek köszönhetően azonban a szén mellett a földgázt is kiváltottuk a város hőellátásából, amely így az ország nagyvárosai közül elsőként került teljes mértékben megújuló alapokra.