Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Emissziós értékek:
NOx koncentráció

Határérték: 250 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

0.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

26.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

Mintegy 160 tonna acélt és betonvasat építettek be a szalmatüzelésű kazán alapjába és tartószerkezeteibe, és nagyjából ugyanennyire volt szükség a bálatárolóhoz is. Ez a mennyiség megközelítőleg 90 családi ház felhúzásához lenne elegendő.

/ Biomassza

Biomassza

A Pannonpower évtizedek óta termel energiát. Napjainkban már 100%-ban megújuló forrásból származó távhővel látja el Pécs város mintegy 31 ezer távfűtött lakását, félezer közintézményét és szép számú vállalkozását. Emellett - a kapcsolt energiatermelésnek köszönhetően - az erőmű villamosenergiát is előállít, amelyet betáplál az országos hálózatba.

Korszakváltó lépésként társaságunk 2004-ben elindította Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművi blokkját. A 49,9 MW-os teljesítményű blokk révén- a széntüzelésű kazánokat teljesen kiváltva -, az erőmű stratégiai lépést tett az emissziós értékek drasztikus csökkentése felé - az azóta eltelt évek során jelentős tapasztalati tőkét halmoztunk fel a "zöld energia" termelésében.

Ezek a tapasztalatok is hasznunkra voltak, amikor 2013-ban üzembe helyeztük a második, bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött biomassza blokkot. A két biomassza-kazán különböző tüzelőanyagokat használ fel, és eltérő üzemeltetési kihívásokkal állítja szembe munkatársainkat. Együttes működésüknek köszönhetően azonban a szén mellett a földgázt is kiváltottuk a város hőellátásából, amely így az ország nagyvárosai közül elsőként került teljes mértékben megújuló alapokra.